Thursday, September 15, 2011

pindah rumah + cuma sekali sekala je dapat blogging..

Assalamualaikum wbt
kepada semua pengunjung blog safwanabukasim.blogspot.com

terima kasih kpd sesiapa yg sudi singgah2 blog aku selama nie.
mulai saat ini,
aku akan lama2 sekali berblogging 
sbb semester baru dah bermula..
dan sekarang aku berada di tahun akhir..
so aku tak byk masa sgt nk berblogging sbb perlu study..



insyaAllah lama2 sekali aku akan update..
thanks kpd semua..

utk pengetahuan semua, aku baru berpindah ke rumah sewa baru
di seksyen 7, Shah Alam.
Alhamdullillah kat sini aku kenal kawan baru..
tp biasalah..x semua manusia sama
kebanyakan byk buat hal sendiri..tp ada jgk yg ok..
terima je lah....

memang penat proses pindah rumah..
byk barang nk kena kemas..
paling best umah flat aku ni tingkat 5..
xde lif plak tu..
terbaikkkkk....


apa pun aku bersyukur ada tempat utk berlindung 
n dpt kenal kawan baru..

to all, keep blogging..
insyaAllah suatu masa nnt bila free
aku akan sambung berblogging..
adios amigos....

st12 - Tak Dapat Apa-apa


Perempuanku yang sangat menggoda
Kau memang begitu sangat mempesona
Yang selalu memberi hasrat
Yang begitu indah

Engkau dan aku
Kini bermain cinta
Engkau dan aku
Kini tlah saling bisa

Mengerti engkau dan aku
Tlah ada yang punya

Mungkinkah cinta
Yang seperti itu bisa
Memberi satu harapan yang terbaik

Mungkin kau kan ku tinggalkan
Bila tak cantik lagi

Biarkan saja ku coba
Agar kau selalu di sisiku
Kamu dapat bulan
Aku dapat bintang
Menjadi satu dalam cinta

Biar ku jalani semua
Meski ku tahu tak sempurna
Kamu dapat apa
Aku dapat apa
Kita tak dapat apa - apa










_________________________
I have added cool emoticons to this message.
To see them go to http://x.exps.me?b0fe7d6d258c6d2d2ca33c7173877477

Thursday, September 8, 2011

Al-Fatihah buat Allahyarham Noramfaizul Mohd Nor (jurugambar BernamaTV yg ditembak mati di Mogadishu, Somalia)

Allahyarham Noramfaizul Mohd Nor
Marilah kita beramai-ramai menyedekahkan bacaan Al-Fatihah
kpd wira negara kita, Allahyarham Noramfaizul Mohd Nor, seorang
jurugambar dari stesen BernamaTV yg telah pergi
mengadap Ilahi.

Noramfaizul merupakan ketua Media Misi Somalia KP1M dan BAKTI.
 Disahkan meninggal jam 6.07 petang ketika membuat liputan di Mogadishu.
AL-FATIHAH dan Takziah buat keluarga mangsa.

Menjadi seorang broadcaster ternyata besar cabarannya.
Aku turut tidak terkecuali kerana aku merupakan 
seorang pelajar bidang penyiaran. 
Meskipun demikian, hal sebegini tidak mematahkan semngatku
utk terus menceburi bidang ini. Kegigihan, semangat, dan usaha
keras Allahyarham memberikan suntikan semngat
kepadaku untuk berusaha dgn lebih gigih.

Para alim ulama ada yg berpendapat 
Allahyarham mati syahid
kerana mati ketika berjuang utk negara dan bangsa.
 Mudah-mudahan itulah yg sebaik-baiknya.
 Semoga Allahyarham senantiasa dicucuri rahmat 
dan ditempatkan dlm kalangan org2 yg beriman.
Amin...






Salam Takziah. AL-FATIHAH


Saturday, August 13, 2011

jalan2 di Wang Kelian, Thailand


Assalamualaikum wbt kepada semua pengunjung
safwanabukasim.blogspot.com..
Alhamdulillah..
Hari nie 13 Ogos bersamaan 13 Ramadhan,
aku bersama dua org member baik aku
iaitu Anis dan Mimi bersama
mak dan adik Anis sempat berjalan2
sehingga ke sempadan Thailand iaitu 
Wang Kelian yg terletak berdekatan dgn Malaysia(Perlis)
Mengambil kesempatan berkunjung ke rumah keluarga Anis
sempena Ramadhan tahun nie utk berbuka puasa bersama,
Aku cuma sekadar berjalan2 dan menjamu mata..
Mak Anis iaitu makcik Nadiah sempat memborong
sedikit barang keperluan..
Cuaca mmg sgt baik..Aku tiba2 menyesal berbaju hitam
sampaikan peluh aku bercerau org utara cakap..
Cuaca memang sgt panas..
Namun, nak dijadikan cerita..
Time shoot gambar2 skit2 dkt area kawasan atas bukit,
kereta makcik meragam..
Namun alhamdulillah selepas itu segalanya kembali baik
seperti biasa..

bergambar di hadapan pejabat imigresen Wang Kelian





Monday, August 8, 2011

info pasal tiram


tiram akan
MENUKAR JANTINANYA
dari jantan ke betina
dan fenomena ini
terjadi
beberapa kali
sepanjang hayatnya.




artis baru - ery ma'arof


Baru2 nie aku sempat berkenalan
dgn seorang artis baru yg bakal menggegarkan
persada seni tanah air..
Aku kenal beliau melalui facebook.
Tak sangka beliau seorang yg peramah
serta merendah diri..

Beliau sempat share kat wall facebook aku
lagu single pertamanya
"Astagfirullah Al-Azim"
Aku dah dgr lagu ni..
Lagu berentak world music.
Sedap jugak jadi halwa telinga bulan2 puasa ni..

Aku mula2nya mmg tak kenal dgn saudara Ery Ma'arof nie..
Lepas sembang2 rupanya beliau ckp yg 
beliau merupakan seorang artis baru.

Sekarang nie beliau tgh sbuk
utk majlis pelancaran album terbarunya pada 13 Ogos nnt.
Beliau sempat mengundang aku utk join
event tu nnt..
Tapi apakan daya aku ada kat penang skrg nie..
Tgh cuti2 Malaysia.
So aku hanya mampu doakan kejayaan dia dari jauh..

Ok nie sikit info pasal Ery Ma'arof

Ery Ma’arof atau nama sebenar DAING ZAIRI BIN MA’AROF, berasal dari Ayer Hitam Batu Pahat JOHOR, berusia 27 tahun. Anak kelahiran Johor ini sememangnya bercita-cita untuk menjadi seorang penyanyi dan penghibur yang berjaya pada suatu hari nanti. Merupakan anak ke-12 daripada 14 orang adik beradik, Ery Ma’arof mula menceburkan diri dalam bidang nyanyian pada usia seawal 11 tahun. dalam bidang nyanyian pada usia seawal 11 tahun.Kelahiran single yang berjudul ”ASTAGHFIRULLAH AL-AZIM” ini adalah cubaan pertama Ery Ma’arof di bawah bimbingan Saudara Saari Amri (pada tahun 2011) yang dicipta sepenuhnya oleh Saari Amri sendiri yang bergenre World Music . Dalam album ini juga turut dimuatkan lagu baru sentuhan sdr. Saari Amri berjudul “Tak Takut” yang bergenre Pop Rock. InsyaALLAH.Berbekalkan tunjuk ajar dan bimbingan Saari Amri diharap lagu yang terdapat dalam single Ery Ma’arof ini dapat diterima oleh semua peminat muzik tempatan.



Sokonglah Ery Ma'arof dan industri muzik tempatan!



Sunday, August 7, 2011

5 tips kekal sihat ketika berpuasa


Assalamualaikum wbt...
Sedar x sedar, bulan Ramadhan dah kita berjaya lalui selama 7 hari. Bulan ramadhan nie merupakan bulan di mana setiap yg beragama Islam belajar utk mengendalikan diri, lebih dari sekadar menahan diri dari mkn dan minum tp jugak dari nafsu dan perkara2 yg blh membatalkan puasa.. 5 tips utk mnjaga kesihatan selama berpuasa yg aku nk kongsi bersama nie diharap boleh jadi panduan berguna utk kita semua la ok...

1. makan “karbohidrat kompleks” time sahur
Jangka waktu kita brpuasa sehari blh mmakan masa selama berjam2, so, kita harus wajib mengambil apa yang disebut sebagai ‘karbohidrat kompleks ‘. tai tak apa tu karohidrat kompleks?? Ia adalah makanan yg lambat dcerna oleh tubuh, supaya boleh mengurangkn rasa lapar pada siang hari time puasa nanti. Karbohidrat kompleks nie biasanya boleh didapati dalam beras, gandum, dan kekacang. Makanan2 yang dperlukan selama bulan berpuasa termasuk la roti, bijirin, susu, ikan, daging, sayur danjugak  buah. Pengambilan buah-buahan lepas makan adalah sangat2 digalakkan...

2. pengambilan glukosa time berbuka
Lepas dah seharian menahan lapar dan dahaga of course la  tenaga kita berkurangan, betuk tak? Utk memulihkan tenaga kita semua balik, time berbuka tu make sure makan karbohidrat yg sederhana yg ada dlm makanan yg manis. Makanan yg mengandungi gula nie boleh mengembalikan balik  tenaga kita dgn kadar segera yg dh  berkurang seharian.. Kurma adalah makanan yg paling2 direkomenkan. Selain dri mengandungi gula, kurma jugak ada serat, karbohidrat dan magnesium. Nak2 lagi sejak zaman Rasulullah SAW pun, kurma banyak dimakan time berbuka puasa dan telah menjadi Sunnah Rasul. Bagus kan mcm nie...

3. hindari makanan segera
Kurangkn pngambilan junkfood/makanan segera dan bergoreng, kerana jenis makanan mcm nie blh menyebabkan gangguan kat sistem pencernaan, sakit pada ulu hati, dan jugak masalah peningkatan berat badan.. Org puasa blh kurus, nie x, nak gemuk ker?? lu pikir la sendirii

4. pengambilan air yang cukup
Minum air dan jus antara time berbuka puasa n time tidur utk elak penyahhidratan (betul ker bahasa aku nie) dan utk smoothkan sistem pencernaan time berpuasa. Try elakkan pengambilan kafein dlm jumlah yg besar terutamanya time waktu sahur.

5. tetap bersenam
Buat senaman ringan mcm peregangan otot takpun berjalan kaki pun boley time puasa adalah sgt2 disyorkan. Selain blh membantu mnjaga berat badan, senaman jugak berfungsi utk melancarkan peredaran darah n jugak utk menyegarkan tubuh kita semua..

Renung2kan dan selamat beramal...



bersawang


Assalamualaikum buat semua yg singgah
safwanabukasim.blogspot.com.
Dah lama aku x update blog nie.
Bukan ape, lately nie berukband  broadband
aku buat hal la pulak.
Ntah nape kadang2 ok kadang2 x ok.
Dgn mood berposa nie, sabaq ja la kan.. huhuhu
Kalau nak pi cc semata2 nk update blog n online,
mmg tak r.. malas lah aku..
So la nie berukband broadband nie dah ok,
bleh la aku continue berblogging mcm biasa..
thnx for reading n selamat berpuasa.. :)

Aishiteru - Zivilia


Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat ku harus bersabar dan trus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu

Entah sampai kapan aku harus menunggu

Sesuatu yang sangat sulit tuk ku jalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang ku berpikir cari penggantimu

Saat kau jauh di sana

[*]
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat

Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku

[**]
Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu

Percayakan kesetiaan ini
Pada ketulusan a a ai aishiteru

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu ku curiga
Entah penantianku takkan sia-sia
Dan berikan satu jawaban pasti

Entah sampai kapan aku harus bertahan

Saat kau jauh di sana rasa cemburu
Merasuk ke dalam pikiranku melayang
Tak tentu arah tentang dirimu

Apakah sama yang kau rasakan

Ulang [*][**]
Satu sendiri pikiran melayang terbang
Perasaan resah gelisah
Jalani kenyataan hidup tanpa gairah

Oo.. uoo.. lupakan segala obsesi dan ambisimu
Akhiri semuanya cukup sampai di sini
Dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
Ku mohon kau kembali

Kimita tuokukitemo
Kiminoi shuaguaratala
Shiniteruyo shiniteruyo


Ulang [*][**]
Wo wo wo.. a a ai aishiteru




Monday, August 1, 2011

kelebihan bersahur


Bersahur adlh 1 amalan penting semasa Ramadan.. Bg sstgh org, mngkn ada  yg branggapan : “Oh, bersahur hukumnya sunat je.” tp ramai yg tak sedar.. Andai kata hukum ini dikaitkan dgn hadis sahih, kita akan sedar betapa pentingnya sahur nie even hukumnya sunat "je" sekalipun.

Rasulullah saw bersabda yang bermaksud : “Bersahurlah kamu kerana pada sahur itu ada berkat.” (Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Ahmad, Tirmizi, Nasai dan Ibn Majah). Melalui hadis ini, amalan bersahur dikaitkan dengan keberkatan dan keberkatan pula membawa makna rahmat, kebaikan serta restu Ilahi.
Amalan bangun sahur ini membezakan antara puasa orang Islam dengan puasa orang Yahudi dan Nasrani (ahli kitab). Hal ini disebut dalam sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Imam Muslim, yang bermaksud : “Perbezaan di antara puasa kami dengan puasa ahli kitab (Yahudi dan Nasrani) ialah adanya makan sahur.”


Sahur adlh 1 rahmat dan berkat yg dikurniakan oleh Allah ke atas tiap2 umat Islam.. Kelebihan bersahur itu ada lg disebutkan dlm hadis Nabi bermaksud: “Makanlah sahur, sekalipun dengan seteguk air.” (Hadis riwayat Ibnu Hibban)


Hadis td mnunjukkan kpentingan brsahur utk org2 yg brpuasa walaupn just mkn ataupn minum  sikit je sekalipn dgn hnya steguk air. Memadailah mcm ut sekalipun.. Paling tidak kita dpt pahala sunat sbb bangun bersahur.. Tambah2 lg, sbg alas perut dan tnaga utk kita brpuasa esok harinya..

Dalam hadis lain, kelebihan ke atas org yg brsahur itu ialah spt sabda Rasulullah bermaksud: “Sesungguhnya Allah dan malaikatnya mengucapkan selawat (berdoa dan memohon daripada Allah akan keampunan dan keredaan) ke atas orang yang bersahur.” (Hadis riwayat At-Tabrani).
Selain disunatkan bersahur kita juga disunatkan untuk melambatkan waktu bersahur itu kerana amalan itu dilakukan oleh utusan Allah dan sahabat. Imam Ahmad meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Sentiasa umatku dalam kebaikan selama mereka mahu bersegera berbuka puasanya dan mengakhirkan makan sahurnya.”


Melewatkan sahur bermaksud bersahur ketika menghampiri waktu Subuh. Berkaitan perkara ini, Zaid bin Thabit pernah berkata: “Kami pernah bersahur bersama nabi, kemudian kami bangun untuk melakukan solat (Subuh).
Zaid ditanya : “Berapa lama masa antara kedua-duanya (yakni antara makan sahur dan solat Subuh)?” Berkata Zaid: “Sekadar membaca 50 ayat al-Quran.” (Hadis riwayat Bukhari)


Dalam kitab Nailul Authar, disebutkan Imam Ibn Abdil Bar berkata bahawa hadis yang menerangkan kepentingan menyegerakan berbuka puasa dan melewatkan sahur semuanya bertaraf sahih dan mutawatir.

Penekanan Nabi agar sahur dilewatkan dan tidak diabaikan amat signifikan lagi saintifik kerana ia menepati waktu bersarapan pagi. Kajian menunjukkan makanan paling utama dalam masa 24 jam ialah sarapan pagi.

BBC News pada 7 Mac 2003 melaporkan, bersarapan pagi penting untuk memelihara kesihatan seseorang berbanding mengambil makanan pada waktu lain. Kajian oleh Dr Mark Pereira dan rakannya dari Pusat Perubatan Harvard, mendapati mereka yang tidak bersarapan pagi berisiko tinggi menjadi gemuk, sakit jantung dan menghidap kencing manis.

Kajian sama juga menunjukkan, mereka yang sentiasa bersarapan pagi menanggung risiko 50 peratus lebih rendah diserang masalah kesihatan berkaitan lebihan kadar gula dalam darah berbanding yang jarang bersarapan pagi. Hal ini menjadi lebih penting kepada kanak-kanak yang berpuasa. Ini kerana kesan kanak-kanak meninggalkan sarapan pagi adalah lebih negatif disebabkan tubuh mereka yang kecil.

Kajian terkini menunjukkan apabila glukosa dalam darah menurun selepas bangun tidur dan keadaan ini berterusan kerana tidak bersarapan pagi, kanak-kanak akan menghadapi masalah memberi tumpuan kepada pelajaran.

Tambahan daripada itu, satu kajian oleh Dr Theresa Nicklas dari Kolej Perubatan Baylor dan rakannya ke atas 700 pelajar di Louisiana, menunjukkan mereka yang tidak bersarapan pagi menanggung risiko dua kali ganda mengalami kekurangan zat besi dalam darah. Keadaan ini akan menyebabkan penyakit anemia (penyakit berkaitan kekurangan hemoglobin dalam darah). Hal ini dilaporkan oleh Kerry Neville dari Chicago Tribune pada 24 September 2001.

Justeru, secara umumnya, mereka yang berpuasa tanpa mengabaikan sahur, tidak akan mendapat kemudaratan daripada puasa mereka berdasarkan kajian itu. Lebih daripada itu, bersahur adalah ibadah kerana ia adalah sunnah dan waktu sahur juga masa yang dipenuhi keberkatan.

Allah berfirman bermaksud: “Katakanlah, Mahukah aku khabarkan kepadamu apa yang lebih baik daripada yang demikian itu? Bagi mereka yang bertakwa, ada syurga di sisi Tuhan mereka yang mengalir di bawahnya sungai-sungai. Mereka kekal dalamnya. Mereka juga dikurniakan isteri-isteri yang suci serta mendapat keredhaan Allah. Dan Allah Maha Melihat akan hamba-hamba-Nya. (Iaitu) orang yang berdoa, Ya Tuhan kami sesungguhnya kami telah beriman, maka ampunilah dosa kami dan peliharalah kami daripada seksa neraka. (Merekalah) orang yang sabar, yang benar, yang taat, yang menafkahkan hartanya di jalan Allah dan yang memohon ampun pada waktu sahur.” (Surah Ali Imran, ayat 15 hingga 17)



Sunday, July 31, 2011

Amalan2 Sunnah pada bulan Ramadhan





AMALAN-AMALAN SUNNAH PADA BULAN RAMADAN
Oleh Mohd Yaakub bin Mohd Yunus


Bulan Ramadan merupakan bulan yang penuh berkat. Allah melimpahkan kasih sayang-Nya kepada seluruh hamba-hamba-Nya yang bertakwa. Ganjaran pahala kurniaan-Nya untuk hamba-Nya yang beribadah pada bulan Ramadan juga berlipat kali ganda melebihi bulan-bulan yang lain. Justeru itu tidak hairanlah sekiranya bagi golongan yang beriman mereka berlumba-lumba untuk mempertingkatkan amal ibadah mereka pada bulan yang mulia ini. Berikut adalah beberapa amalan-amalan yang disyari’atkan bagi seluruh umat islam sempena Ramadan al-Mubarak ini.

Apabila seseorang melihat anak bulan untuk menentukan tarikh bermulanya bulan Ramadan, dia hendaklah berdoa dengan doa yang telah diajar oleh Nabi s.a.w iaitu :


"Ya Allah munculkanlah anak bulan ini ke atas kami dengan membawa keberkatan, keselamatan dan Islam. Tuhanku dan Tuhanmu adalah Allah." - Hadis riwayat al-Tirmizi, no: 3373.


Pada bulan Ramadan ini disyariatkan untuk berpuasa yakni meninggalkan makan dan minum serta segala perbuatan yang keji dari terbit fajar sehingga terbenam matahari. Sabda Nabi:


"Telah tiba kepada kamu bulan Ramadan bulan yang penuh keberkatan. Allah telah mewajibkan puasa ke atas kamu semua." - Hadis riwayat Ahmad, no: 9133.


Berpuasa bukan sekadar meninggalkan makanan dan minuman. Tetapi, untuk memperolehi kesempurnaan di dalam berpuasa seseorang seharusnya juga meninggalkan perkataan-perkataan yang keji serta perbuatan-perbuatan orang jahil. Rasulullah s.a.w bersabda:


"Puasa adalah perisai. Oleh itu, janganlah seseorang mengerjakan rafath (perkataan yang keji) atau berbuat sesuatu perkara yang jahil (menyalahi hukum)." – Hadis riwayat al-Bukhari, no: 1894.


Justeru, disunnahkan bagi orang yang berpuasa meninggalkan perbualan yang lagha (tidak berfaedah), mengumpat, bercakap kotor, mencerca orang lain dan sebagainya. Puasa juga mendidik seseorang untuk menjadi penyabar. Oleh itu, seseorang yang berpuasa disunnahkan bersabar apabila dicerca mahupun diperangi oleh pihak lain dengan mengucapkan “sesungguhnya aku sedang berpuasa” sebagaimana sabda rasulullah s.a.w:


"Puasa adalah perisai. Oleh itu, janganlah seseorang mengerjakan rafath (perkataan yang keji) dan berbuat sesuatu perkara yang jahil (menyalahi hukum). Jika seseorang itu diperangi atau dicaci, dia hendaklah berkata: Sesungguhnya aku sedang berpuasa (Nabi menyebutnya dua kali). ” - Hadis riwayat Imam al-Bukhari, no: 1894.


Semoga melalui ucapan itu dapat mencegah pihak lain dari mencerca atau memeranginya. Berbohong boleh mencacatkan kesempurnaan puasa. Oleh itu, syariat melarang seseorang bercakap bohong ketika berpuasa dan Allah melarang keras perbuatan dengan ancaman tidak akan menerima ibadah puasanya. Rasulullah s.a.w bersabda:


"Sesiapa yang tidak meninggalkan perkataan dusta dan melakukan perbuatan it uterus menerus, Allah langsung tidak berhajat (memandang) perbuatannya yang meninggalkan makan dan minum (puasa)." - Hadis riwayat al-Bukhari, no: 1903.


Umat Islam sepatutnya menggunakan kesempatan di bulan Ramadan yang penuh berkat ini dengan menggandakan amal kebajikan seperti bersedekah. Rasulullah s.a.w yang sememangnya terkenal dengan sifat dermawan sentiasa memperbanyakkan sedekah pada bulan Ramadan berbanding bulan-bulan yang lain. Ibn Abbas .a berkata:


Nabi s.a.w adalah manusia paling dermawan dalam hal kebaikan dan kemuncak sifat dermawanan baginda itu ditunjukkan pada bulan Ramadan." - Hadis riwayat al-Bukhari, no: 1902.


Disunnahkan kepada seluruh umat Islam agar bertadarus (membaca dan mempelajari) al-Quran. Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bertadarus al-Quran bersama Jibril a.s pada setiap malam di bulan Ramadan. Ibn Abbas .a berkata:


"Jibril a.s menemuinya (Nabi s.a.w ) pada setiap malam di bulan Ramadan hingga bulan itu berlalu. Nabi s.a.w memperdengarkan bacaan al-Quran kepadanya." - Hadis riwayat Imam al-Bukhari, no: 1902.


Para salafussoleh adalah antara umat Nabi s.a.w yang diiktiraf sebagai generasi terbaik. Terdiri daripada kalangan mereka para sahabat baginda s.a.w, para tabi’in dan tabi’ al-tabi’in. Mereka amat mengambil berat amalan membaca al-Quran pada bulan Ramadan dan sudah menjadi kelaziman bagi mereka mengkhatam al-Quran berkali-kali pada bulan Ramadan.Bulan Ramadan adalah bulan di mana pintu Rahmat (kasih sayang) dan pintu keampunan Allah dibuka seluas-luasnya serta ganjaran pahala dilipat gandakan kepada hamba-Nya tanpa batasan. Oleh itu, kita hendaklah memperbanyakkan berzikir, berdoa dan memohon keampunan kepada-Nya kerana pahalanya akan digandakan jauh lebih tinggi berbanding bulan-bulan yang lain.


Jika berkemampuan, berusahalah untuk mengerjakan ibadah umrah pada bulan Ramadan kerana pahalanya menyamai pahala mengerjakan ibadah haji. Rasulullah s.a.w bersabda:


"Apabila datang bulan Ramadan, kerjakanlah umrah kerana sesungguhnya umrah pada bulan Ramadan adalah menyamai haji." - Hadis riwayat al-Bukhari, no: 1782.


Menurut al-Hafiz Ibn Hajar al-'Asqalani .h: "Pahala umrah pada bulan Ramadan menyamai pahala haji. Tetapi, bukan bererti umrah tersebut dapat mengugurkan kewajipan haji. Berdasarkan ijmak ulama, umrah tidak dapat menggantikan kewajipan ibadah haji hinggakan orang yang telah melaksanakan umrah (pada bulan Ramadan) tetap berkewajipan melaksanakan haji." – Rujuk Fathul Baari, jil. 10, masa. 27


Pada bulan Ramadan terdapat satu malam yang lebih mulia berbanding melakukan ibadah selama seribu bulan yang dipanggil sebagai lailatulqadar. Firman Allah S.W.T:


"Sesungguhnya Kami telah menurunkan (al-Quran) ini pada malam al-Qadar. Menurut pengetahuanmu, apakah yang kebesaran yang terdapat pada malam al-Qadar itu? Malam al-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. Pada Malam itu, para malaikat dan Jibril turun dengan izin Tuhan mereka kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlaku pada tahun berikutnya). Sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar." - Surah al-Qadr: 1-5.


Justeru itu, kita semua hendaklah menggandakan ibadah kita pada sepuluh malam yang akhir di bulan Ramadan terutamanya pada malam-malam yang ganjil, iaitu malam ke 21, 23, 24, 27 dan malam ke 29 demi mendapatkan malam al-Qadar. Baginda bersungguh-sungguh merebut peluang hidup untuk melakukan ibadah sambil beri’tikaf di masjid. Ketika beri’tikaf, umat Islam dianjurkan memperbanyakkan ibadah sunat seperti solat, berdoa, berzikir, membaca al-Quran, berselawat ke atas Nabi s.a.w, mempelajari ilmu-ilmu agama dan lain-lain. Aisyah .a berkata:


"Rasulullah s.a.w bersungguh-sungguh beribadah pada sepuluh hari terakhir (bulan Ramadan) yang tidak pernah dilakukannya pada waktu yang lain." – Hadis riwayat Muslim, no: 1174.


Solat Tarawih atau Qiyam Ramadan merupakan satu sunnah yang amat dituntut. Umat Islam perlu menghidupkan malam pada bulan Ramadan dengan amal ibadah seperti solat-solat sunat. Rasulullah s.a.w bersabda:


"Sesiapa bersolat pada malam Ramadan dengan keimanan sebenar dan mengharapkan ganjaran (daripada Allah), diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu." – Hadis riwayat Imam Muslim, no: 759.


Semoga huraian ringkas mengenai sunnah menyambut bulan Ramadan al-Mubarak ini dapat meningkatkan keazaman semua pihak untuk mencontohi Rasulullah s.a.w demi memanfaatkan keutamaan yang dianugerahkan oleh Allah pada bulan Ramadan al-Mubarak ini.

sumber : 
http://akob73.blogspot.com/



Raihan - Harapan Ramadhan


Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua




Friday, July 29, 2011

Christina Perri - Jar of Heart




I know I can’t take one more step towards you
Cause all that’s waiting is regret
And don’t you know I’m not your ghost anymore?
You lost the love
I loved the most

And I learned to live, half-alive
And now you want me one more time

Who do you think you are?
Runnin’ round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You’re gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don’t come back for me
Who do you think you are?

I hear you’re asking all around
If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms

And I learned to live, half-alive
And now you want me one more time

Who do you think you are?
Runnin round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You’re gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don’t come back for me
Who do you think you are?

Dear, it took so long just to feel alright
Remember how to put back the light in my eyes
I wish I had missed the first time that we kissed
Cause you broke all your promises
And now you’re back
You don’t get to get me back

Who do you think you are?
Runnin’ round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You’re gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don’t come back for me
Don’t come back at all

And who do you think you are?
Runnin round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You’re gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don’t come back for me
Don’t come back at all
Who do you think you are?
Who do you think you are?
Who do you think you are?





Thursday, July 28, 2011

Meskipun tewas, semangat juang barisan skuad Harimau Malaya harus dipuji

Berbekalkan sokongan dan sorakan penonton di
Stadium Nasional Bukit Jalil,
dengan kehadiran hampir 90,000 penyokong Malaysia,
Malaysia terpaksa akur dgn kekalahan menentang Singapura
dlm pusingan kedua kelayakan ke Piala Dunia 2014..
Meskipun Malaysia mampu menjaringkan gol sebanyak satu gol mlm td,
ia tidak mencukupi buat meninggalkan Singapura kerana
tewas kepada Singapura dengan agregat 6-4.
Walaupun tewas, aku sgt2 berbangga dengan mutu permainan
yg dibuktikan oleh barisan pemain tempatan..
Mereka berjuang bermati-matian sehingga 
bunyi wisel penamat dibunyikan.

Setelah Aidil Zafuan keluar padang sekitar minit yg ke-20,
penonton berasa sedikit kecewa.
Aidil Zafuan tidak mampu bertahan kerana mengalami kecederaan
ditambah dgn kecederaan yg dialaminya
ketika menentang Arsenal masih belum pulih sepenuhnya..

Aidil Zafuan
Aidil turut berasa kecewa kerana tidak mampu meneruskan aksi
utk menentang Singapura namun keadaannya tidak mengizinkan.

Kapten pasukan Malaysia, Safee Sali akhirnya
berjaya menghadiahkan satu jaringan gol buat Malaysia
pada minit yg ke-53 hasil hantaran S.Kunalan..

Safee Sali
Gamat Stadium Nasional Bukit Jalil dgn jaringan gol sulung olehnya mlm td..
Namun beberapa minit  kemudian, kejayaan Singapura
utk menyamakan gol telah memberikan Malaysia tekanan
kerana Malaysia terpaksa mengumpul lagi 2 gol
bagi memastikan Malaysia layak ke pusingan seterusnya..
Akhirnya sehingga 5 minit masa tambahan diberikan,
Malaysia terpaksa akur dgn kekalahan agregat 6-4 kpd Singapura..

Apa yg paling membanggakan, penjaga gol kebangsaan,
Khairul Fahmi Che Mat,
telah byk mematahkan usaha Singapura menjaringkan gol.
Begitu byk cubaan yg dilakukan oleh pemain Singapura
telah berjaya diselamatkannya..

Khairul Fahmi Che Mat
Dia begitu tangkas dan cekap menangkis setiap cubaan yg dilakukan 
bg membolosi gawang gol Malaysia.
Ternyata Khairul Fahmi adalah pemain terbaik Malaysia pd
perlawanan malam td..

Apa yg paling mengecewakan, pemain Singapura
penuh dgn sandiwara dan tipu helah..
Mereka sering melengah2kan masa ketika perlawanan..
Hal ini sedikit sebanyak merencatkan usaha Malaysia
utk terus mara membolosi gawang gol Singapura..
Penjaga gol Singapura juga tidak terlepas dari agenda yg sama..
Dia membazirkan masa hampir 2 minit dgn alasan cedera
sehingga akhirnya dia dilayangkan kad kuning
oleh pengadil yg dibawa dari Jepun..

Keseluruhannya, meskipun kita tewas,
namun bg aku secara peribadinya aku tetap berbangga
dgn semngat juang yg dipamerkan para pemain Malaysia sebentar td..
Sekalung ucapan tahniah utk jurulatih dan barisan pemain.
Meskipun trpaksa menunggu 4 tahun lg utk kelayakan seterusnya,
diharapkan pminat2 bola sepak tempatan
terus menyokong pasukan bola sepak tempatan..
Majulah sukan utk Malaysia!


Wednesday, July 27, 2011

Semoga Berjaya Harimau Malaya

Malam nie merupakan mlm penetuan
utk menyaksikan samada
pasukan Harimau Malaysia
berjaya mengalahkan pasukan Singapura
dgn kemenangan sebanyak 3-0
kerana pasukan Harimau Malaya
telah ketinggalan sebanyak 2 gol
ketika perlawanan kelayakan ke
Zon Asia Piala Dunia 2014 baru2 nie
yg berlangsung di Stadium Jalan Besar, Singapura.
Ia telah menyaksikan ketinggalannya Malaysia kpd Singapura
sebanyak 2 jaringan iaitu 5 gol berbalas 3..
Diharapkan dgn semangat di tanah air sendiri,
perlawanan yg bakal berlangsung di
Stadium Nasional Bukit Jalil mlm nie
akan memberi semangat baru
utk skuad Harimau Malaya bangkit
dan menebus kekecewaan yg lalu..
Semoga Berjaya Skuad Harimau Malaya!!
doa kami rakyat Malaysia sentiasa bersama anda...

Perlawanan kedua kelayakan ke Zon Asia Pia la Dunia 2014



doa sempena Ramadhan

Assalamualaikum wbt..
lebih kurang 5 hari saja lg kita bakal
menjemput kehadiran Ramadhan..
Di sini,
aku ingin berkongsi satu doa 
sempena Ramadhan yg bakal menjelma 
tak lama lg..
perkara yg baik, sebar2 kan lah..
doakan kita sempat
utk menyambut ramadhan
dgn penuh keberkatan tahun ini.. =)

"Allahumma bariklana
fi rejab,
wa sya'ban,
waballighna ramadhan.
Allahumma amin... (3X)"



Bapak aku hebat!

Man: Bapa aku hebat. Dia polis. Semua orang takut ngan dia.
Ali: Eleh, bapa aku lagi terer.
 Kalau dia suruh orang tunduk, mesti orang tu tunduk.
Man: Wow! Bapa kau keja apa?
Ali: Tukang gunting rambut.
Man: !@#%$&*





Tuesday, July 26, 2011

Tahniah Angkasawan Negara, Dr Sheikh Muszaphar, dikurniakan bayi perempuan dan Selamat Ulang Tahun Kelahiran yg ke-39

Tahniah buat pasangan
Dr Sheikh Muszaphar dan Dr Harlina

Dr Sheikh Muszaphar bersama isteri, Dr Harlina

kerana telah dikurniakan
seorang puteri comel
dalam kehidupan mereka.
 Dr Sheikh Muszaphar ada buat pengumuman
 tentang kelahiran anak sulung mereka
 di facebooknya pada 21 Julai 2011.
 Dr Harlina selamat melahirkan anak perempuan sebrat 3.6 kg.

Puteri sulung Dr Sheikh Muszaphar, Sophea Isabella

 Sebelum ini Dr Harlina dan Dr Sheikh Muszaphar ada merancang
 utk melahirkan anak menggunakan kaedah kelahiran anak di dlm air
 di Hospital Pantai.
 Tarikh jangkaan kelahiran anak pasangan ini ialah 17 Julai 2011
 tapi Dr Harlina selamat bersalin pada 21 Julai 2011 
iaitu lewat 4 hari tarikh jangkaan bersalin. 

Menariknya, anak sulung mereka berkongsi bulan kelahiran yg sama
dgn Dr Sheikh Muszaphar iaitu bulan Julai..
Hari ini, 27 Julai, merupakan hari ulang tahun kelahiran beliau yg ke-39

Selamat Hari Lahir Dr Sheikh Muszaphar (27 Julai 1972)

Semoga dgn kehadiran cahaya mata sulung
berserta hari ulang tahun kelahirannya pada hari ini
memberikan lebih sinar kebahagiaan kpd mereka sekeluarga..
Tahniah Dr!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...