Wednesday, July 6, 2011

Tips Elakkan Mengantuk



sebagai student macam aku ni, biasalah.. selalunya jarang2 sekali nak prepare awal2 utk final exam, biasanya bila dah nak 2-3 hari nak ada paper, baru nak sibuk nak study..sampaikan stay up sanggup tak tido.. masa siang yg ada tu bukannya ktorg guna utk study sgt..byk masa dgunakan utk sembang2 n lepak2 dgn kawan2.. mlm tu kononnya barulh nak study hard.. org selalu pesan study smart bukan stdy hard. tp student mcm aku ni biasalh..degil...kalau esok xde paper,mmg x study lah jawabnye..pastu bila nk kena stay up, sibuklah ngantuk.....pastu bila dh ngantuk,kebarangkalian nk masuk apa yg study tu mmg amatlh tipis..tapi nk buat mcm mna..dah mmg tu habit ktorg..hehe..


so kat sini aku nak kongsi sikit tips yg kita boleh pakai utk elakkan mengantuk tak kiralah masa study ataupun keje.harap dapat berguna utk korg semua k...



  • korg hampiri kawasan yang mempunyai kepekatan cahaya yang tinggi seperti ditepi tingkap..bila mata kita terdedah dengan cahaya,susah sikit kita nk mula rasa mengantuk..





  • pergi ke tandas untuk cuci muka korg..dgn cara ni korg akan jadi lebih fresh..





  • korg boleh jugak simpan wangi-wangian or perfume yang boleh buat korg segar di pejabat atupun kelas.jgn over sgt sudahlh, nanti pening pulak!...





  • korg boleh jugak melakukan sedikit senaman ringan macam berjalan-jalan ke meja rakan2..





  • dengar muzik dengan perlahan pun boleh.. tapi cara ni rasanya tak berapa digalakkan sebab nnt takut hilang tumpuan pulak!





  • lain dari semua tu, korg boleh pandang pemandangan hijau macam tengok pokok atau letak wallpaper bertemakan kaler hijau dalam komputer korg..





  • kunyah chewing gum! cara ni mesti ramai yg dah buat kan..hehee





  • last skali, utk yg suka stay up tu,boleh..tapi seelok2nya, tidur dlu sblm study..lepas Isyak tu eloklh tidur kejap..then bngun blik, bdan dah terasa fresh,,nak study pun dah senang dan tak mengantuk...
  • No comments:

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...